17 Nisan 2013 Çarşamba

YENİ BİR DÜNYA MI (!)


NASA, Güneş Sistemi’nin dışında birçok bakımdan Dünya’ya şaşırtıcı biçimde benzeyen yeni gezegen buldu. Dünya’ya 600 ışık yılı (bir ışık yılı yaklaşık 10 trilyon km) uzaklıktaki yeni gezegene, keşfi yapan NASA’nın gezegen avcısı teleskobu Kepler’den hareketle Kepler-22b adı verildi.
Bugüne kadar 1000’den fazla yeni gezegeni keşfeden Kep-ler’in son buluşunun diğerlerinden büyük bir farkı var. Yeni gezegen, Kepler misyo-nunda görevli uzmanlara göre yaşanılabilir. Çünkü gezegenin yüzeyinde likit hâlde su var. Kepler-22b’nin dünyaya benzetilen yeşilmavi dış görünü-münün sebebi de bu su yatakları. Yeni keşfedilen gezegenin Dünya’ya tek benzerliği rengi değil. Kepler-22b çevresinde hareket ettiği Güneş benzeri bir yıldızın yörüngesinin en ortasında yer alıyor. Gezegen Dünya’dan 2,4 kat daha büyük. Aynı zamanda daha da hızlı. Çünkü ‘Güneş’inin etrafında dönüşünü 290 günde tamamlıyor.
Araştırmacılar; Kepler-22b’nin, sıvı, gaz yahut kayalardan meydana gelip gelmediğinin henüz bilinemediğini söylüyor, ama gezegenin dünyaya çok benzediği konusunda hemfikirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar

Sayfa Görüntüleme