17 Nisan 2013 Çarşamba

BATI'NIN ÇÖKÜŞÜ


Fütüroloji; geleceği tahmin etmek ilmidir. Gaybı bilmek değildir. Gaybı yalnız ve yalnız Allahü teâlâ bilir. Avrupa Parlamentosunun talebiyle AB Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü tarafından “Küresel Trendler 2030” başlıklı 174 sayfalık teferruatlı bir rapor 40 uzman tarafından hazırlandı. Bu raporda geleceğe ait tahminler şöyledir:

* 2030 yılında dünya çok kutuplu hâle gelecek ve hiçbir ülke tek başına hegemonya kuramayacak.
* ABD ve Çin en güçlü olacak.
* Hindistan güçlenmeye devam edecek.
* Rusya ve Japonya 20. yüzyılda elde ettikleri “büyük güç” statülerini kaybedecek.
* Ekonomide payını %19’a çıkaracak olan Çin ekonomide 1. güç olacak.
* Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye demokrasilerini güçlendirecek. Ekonomik ve sosyal modernleşme derinleşecek.
* Türkiye, AB’ye üye olmayabilir.
* 2030’da Türkiye’nin küresel güç ve oyuncu olması büyük imkân dahilinde. Kritik rol oynayabilir.
Brzezinski’ye göre dünya iktidarının merkezi Orta Doğu ve Avrasya oldu. Osmanlı Devleti’nin yıkılışından sonra güç İngiltere’de iken 2. Dünya Savaşından sonra ABD’ye geçti. ABD gücünü Orta Doğu’dan alıyor...
Brzezinski’ye göre ABD, Çin’i bertaraf etmek için “Daha Büyük Batı” meydana getirmek zorundadır. “Daha Büyük Batı” ancak ABD’nin Rusya ve Türkiye ile yakın bir şekilde çalışması ile mümkün olabilir. Şu anda ABD ve AB’de en geçerli ve bilimsel tartışma ve bu konuda binlerce makale ve yüzlerce eserde yer alan; “Batı’nın nasıl ve neden çöktüğü”dür. Gerçi bu tartışma 1970’li yıllarda başladı. ABD’nin duraklama ve gerileme dönemine girdiği tartışılmış idi. Ekonomik kriz ve Batı’nın Afganistan ve Irak macerası, Libya, Suriye ve Arap Baharı ile Batı’nın çöküşü unutturulmak istendi. İstatistikler gösteriyor ki, dünyanın en güçlü ekonomik gücü giderek gerilemektedir.
Batı’nın süper güçlerinin tamamında gerileme olurken; Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Türkiye’de ekonomik gelişme görülmektedir. Amerika’da 2 bilim adamının hazırladığı “Amerika’da Yanlış Giden Neydi?” adlı eserde; ABD’nin sahip olduğu tüm üstünlüklerin Çin’e ve diğer ülkelere geçtiği... ABD’nin artık rakipsiz bir süper güç olmadığı ve bu rolü devretmeye hazırlandığı delilleri ile beraber açıklanmaktadır.
M.Necati Özfatura
TÜRKİYE GAZETESİ 19.05.2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar

Sayfa Görüntüleme