17 Nisan 2013 Çarşamba

ABDÜLHAMİD HÂNIN HAL’İ


27 Nisan 1909 günü Osmanlı Ayan ve Mebuslar Meclisi toplandı. Gazi Ahmed Muhtar Paşa, önceden kararlaştırıldığı gibi padişahın hal’edilmesini teklif etti. Hal’ fetvasının ilk müsveddesini de Elmalılı Hamdi Yazır yazdı. Alınan kararı tebliğ için gönderilen heyetin teşekkül tarzı ise, Türk tarihinin en yüz kızartıcı hâdiselerinden birisi oldu.
Arnavut Esat Toptan: Jandarma Paşası idi. Birkaç yıl sonra, devlete isyan ederek, Arnavut istiklâli için silah çekmiş ve sayısız Türk’ün kanına girmiş bir adamdır.
Gürcü Arif Hikmet Paşa: Sonraki yıllarda karanlık siyasî haya-tı olan bir denizcidir.
Ermeni Aram Efendi: Ermeni İhtlâl Komiteleri ile yakın ilgisi olup, Sultan Abdülhamid’den Ermenilerin intikamını almak için, Abdülhamid Hânı tahttan indiren ekibe sokulmuştur.
Yahudî Karaso Efendi: İtalya’dan para alan bir casus olup, Libya’nın İtalya tarafından yutulmasında meş’um bir rol oynamış, sonradan İtalya’ya kaçmış bir vatan hainidir.
Padişah, hal’ kararını tebliğe gelenlerin kimler olduğunu sorup öğrenince; “Bir Türk padişahına, ‹slâm halîfesine hal’ kararını bildirmek için bir Yahudi, bir Ermeni, bir Arnavut ve bir nankörden başkasını bulamadılar mı?!..” demekten kendini alamadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar

Sayfa Görüntüleme