17 Nisan 2013 Çarşamba

BİTKİ SOYGUNU


Türkiye’yi “soyup soğana” çeviren bitki hırsızları, özellikle Anadolu’da vatandaşların yardım duygularını da istismar ederek en değerli bitkilerimizi âdeta talan ediyor. Hollanda, İngiltere, Belçika, İsviçre vatandaşlarının başını çektiği endemik (sadece bir bölgede yetişen) bitki avcıları Karadeniz yaylaları, Kuzey Toroslar, Erzurum ve Erzincan dağları ile Tunceli yaylalarından topladıkları değerli bitkileri ülkelerine kaçırıyor. Dünyada sadece Erzurum Karayazı’da yetişen lalelerin, en son 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalının ikinci lale soygunu gümrük muhafaza ekiplerinin başarılı operasyonuyla son anda önlendi. Bu operasyonla yeniden gündeme gelen bitki kaçakçılığında, ülkemizin nasıl talan edildiğini gözler önüne serdi. Türkiye dağlarına yıllardır yapılan doğa turlarının büyük çoğunluğunu Batılı ilaç şirketleri finanse ediyor. Tura katılanların çoğu “doğa tutkunu” üniversiteli gençlerden  meydana geliyor. İçlerinde toplanacak endemik bitkileri belirleyen “akademisyenler” de bulunuyor. Masum doğa turları dağlarda büyük bir bitki soykırımına dönüşüyor. Çoğu zaman bu turlarda bitki toplayanlar bile ellerindeki bitkilerin “nadir” olduğunu, büyük bir kaçakçılığın parçası hâline geldiklerini yıllar sonra fark ediyor. Tur sonunda toplanan bitki soğanları, kökleri ya da tohumları ilerleyen yıllarda özel seralarda üretilen sanayi bitkisi hâline getiriliyor. Kapıkule’de dün yakalanan Hollandalı Franciscus ve Linschoten’in kullandığı aracın özel olarak tasarlanması, GPS sistemleri ve toplanan bitki tohumları için hazırlanan özel bölmeler kaçakçıların bu konuyu ne kadar ciddiye aldıklarını gösteriyor.
Türkiye’nin dağları, endemik bitki açısından dünyanın en zengin bahçelerinden biri olarak kabul edilir. Başta ilâç, kimya, kozmetik ve bioteknik endüstrisinin temel ham madde ihtiyacının büyük bölümü, endemik tür olarak kabul edilen bitkilerden karşılanır. Erzurum kökenli ters laleler için TÜBİTAK ile bazı üniversitelerin bünyesinde kanser ve alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere deneyler yapılıyor. Ters lale, çiğdem, Ayı gülü, Toros lalesi, Toros nergizi, Acı yavşan, Ökse otu, bazı Isırgan türleri, Yaban zakkumu, Çakşır otu kaçakçıların en gözde bitkileri arasında bulunuyor. Türkiye dağlarında, dünyanın başka hiçbir ülkesinde yetişmeyen 3.500 endemik bitki türü bulunuyor. Avrupa ülkelerinin tamamında 7.100 tür endemik bitki bulunurken, bu sayı Türkiye’de 12 bini buluyor. Bu bitkilerin yurt dışına çıkması izne bağlıdır.
Bu arada; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “ağlayan gelin” olan ve dünyada sadece Erzurum’da yetiştirilen ters lalenin İstanbul’da da yetiştirilmesi için çalışma başlattı.                             
TÜRKİYE GAZETESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sayfalar

Sayfa Görüntüleme