Modern insan sağlıklı yaşamak için sigaradan, içkiden, gazlı içeceklerden hatta kırmızı etten bile vazgeçiyor. Ancak tuz, bunlardan daha fazla tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada gittikçe artan bulaşıcı olmayan hastalıklardan sorumlu tuttuğu tuzu sigaradan sonra en tehlikeli tüketim maddesi olarak görüyor.
5 bin yıl öncesine kadar günde yarım gram tuzla yaşamaya alışkın olan insanlığın tuz tüketimi bir anda arttı. Tuz tüketimi bugün günde ortalama 8 grama kadar çıktı. Tuz tüketiminin artışındaki bir diğer önemli etken de hazır yiyecekler oldu.
Japonya'da 50 yıl önce tüketilen tuz miktarı günde 18 grama kadar çıkmıştı. Bu sebeple felç geçirenlerin oranı çok yüksekti. Ancak hükümet tuzu kesmek için seferber oldu ve tüketilen tuz oranı 4 grama düştü. Felçde %80 civarında bir düşüş yaşandı. Tuzun tüketimi 2 gram düşürüldüğünde 4 yılda, kalp rahatsızlığı geçirme riskinde %25'lik düşüş görülüyor. Basın: 08.04.2012
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder